62,64 hectàrees, 74.064 mòduls fotovoltaics
MUNICIPIS AFECTATS: Navata, Ordis, Borrassà, Santa LLogaia i , per proximitat, Lladó i Cabanelles
Altres projectes en fases menys avançades
Macroparcs Solars Fotovoltaics “PS Santa Llogaia 1”, “PS Santa Llogaia 2”, “PS Santa Llogaia 3” (inclou 3.1 i 3.2) (Exp. FUE-2021-11991170) i “PS Santa Llogaia 4”, i les seves Infraestructures d’Evacuació d’Energia fins al punt de connexió amb la xarxa de transport d’electricitat.
Suposadament aquests subprojectes no han prosperat, però existeix un perill real que les empreses promotores els intentin reviure (per exemple, realitzant-ne variacions).
Afectarien els municipis de Navata, Ordis, Borrassà, i Santa Llogaia d’Àlguema, i també per proximitat el municipi de Lladó.
Projecte global “Santa Llogaia” (parcs d’1 a 5): 275 hectàrees.
Macroparc Solar Fotovoltaic “PS Farga Solar” i les Infraestructures d’Evacuació d’Energia fins al punt de connexió amb la xarxa de transport d’electricitat.
Afectarien directament els municipis de Cabanelles (especialment Espinavessa), Crespìa, Esponellà, Vilademuls, Fontcoberta i Sant Julià de Ramis.
Aproximadament 50 hectàrees i 85.000 panells fotovoltaics.
Ampliació de la Subestació “Santa Llogaia” 400 kV (Ref.: TI.S/2023/J-00K7-S1910).
Afectaria directament el municipi de Santa Llogaia d’Àlguema i indirectament a tots els municipis de la comarca de l’Alt Empordà per l’efecte crida de nous macroprojectes de renovables.
Separar les infraestructures d'evacuació i les plantes solars per evitar una avaluació conjunta contravé la normativa, i distorsiona la valoració dels impactes acumulatius.
Separació artificial de les infraestructures: El projecte ha estat dividit en diverses parts (planta solar i línies d'evacuació) per evitar una avaluació conjunta dels impactes ambientals acumulatius, la qual cosa és contrària a l'article 12.3 del Decret Llei 16/2019. Aquesta fragmentació impedeix valorar correctament els efectes totals de les instal·lacions sobre el medi.
Evitar requisits normatius més estrictes: La separació dels projectes permet als promotors evitar l'obligació de presentar una Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària (EIAO), que seria necessària si es considerés el projecte en el seu conjunt (més de 50 MW de potència total).
Infraestructura sobredimensionada: La línia d'evacuació està preparada per servir altres plantes que no han estat autoritzades, com Santa Llogaia 3, la qual no té permís per funcionar, cosa que genera una instal·lació innecessària i excessiva.
No existeix una consideració adequada respecte a l'interés general del projecte ni consens local per a la implantació de projectes d'aquesta envergadura.
No destinat a l'autoconsum: El parc no està pensat per al consum local, sinó per a l'exportació d'energia, trencant amb el model d'energies renovables de proximitat.
No hi ha benefici per a la comunitat local: L'energia generada no està destinada a proveir les comunitats locals ni a projectes d'autoconsum, minvant el suport territorial.
Destrucció de sòl agrícola fèrtil: L'ús del sòl agrícola per a finalitats industrials és contrari a la Llei 3/2019 dels espais agraris.
Manca de justificació d'alternatives: No s'ha estudiat la possibilitat d'ubicar el parc en altres zones menys protegides, com terrenys degradats o espais ja alterats per l'activitat humana.
Destrucció del paisatge: El projecte té un impacte visual sever, alterant la matriu biofísica i afectant el paisatge rural de la zona.
Riscos d'inundabilitat no considerats: L'estudi afirma que no hi ha riscos d'inundació, però el traçat de la línia d'evacuació passa per zones reconegudes com a inundables, com la riera de Can Miró.
Afectacions a béns culturals i zones arqueològiques: El projecte travessa jaciments arqueològics catalogats, malgrat que l'estudi negui aquestes afectacions.
Impacte en hàbitats protegits: S'ometen hàbitats d'interès comunitari, com boscos de ribera, afectats per la línia d'evacuació.
Informació enganyosa sobre la connectivitat ecològica: L'estudi minimitza la connectivitat de les zones afectades per justificar el traçat seleccionat, ometent dades clau.
Manca de coherència amb la Llei de Canvi Climàtic: Les energies renovables han de ser instal·lades, preferentment, en zones alterades o industrials, no en sòls agrícoles productius.
Faltes en la planificació d'energies renovables: No hi ha una planificació que prioritzi la sostenibilitat i el respecte pels espais naturals, com requereix la Llei 16/2017 de canvi climàtic.